TOPICS-MDS: Veelzijdige bron voor wetenschappelijke en maatschappelijke kennisgeneratie ten behoeve van de ouderenzorg - van den Brink, Danielle; Lutomski, Jennifer E.; Qin, Li; den Elzen, Wendy P.J.; Kempen, Gertrudis I.J.M.; Krabbe, Paul F.M.; Steyerberg, Ewout W.; Muntinga, Maaike; Moll van Charante, Eric P.; Bleijenberg, Nienke; Olde Rikkert, Marcel G.M.; Melis, René J.F. (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2015)
Als onderdeel van het Nationaal Programma Ouderenzorg (NPO) is het TOPICS-MDS project geïnitieerd, waarbij een uniformeset gegevens over zorg en welzijn van deelnemende ouderen en mantelzorgers in de NPO-projecten verzameld wordt in eenlandelijke database. Het TOPICS-MDS Consortium heeft ruime ervaring opgedaan in het ontwikkelen van gestandaardiseerdevragenlijsten en het verzamelen van relevante zorggegevens over kwaliteit van leven, zorggebruik en mantelzorg. Eenproactieve benadering van thema’s als standaardisatie en validatie van instrumenten en opzet van een effectieveinfrastructuur om wetenschappelijk en maatschappelijk verantwoord (her)gebruik van onderzoeksgegevens mogelijk temaken, heeft ertoe geleid dat TOPICS-MDS sinds begin 2014 de database open heeft kunnen stellen. Met het beschikbaarstellen van TOPICS-MDS gegevens kunnen onderzoeksvragen beantwoord worden die het niveau van afzonderlijke NPOprojectenoverstijgen en wordt de mogelijkheid gecreëerd om beleidsvraagstukken te onderzoeken. In dit artikel geven weeen overzicht van de stand van zaken omtrent TOPICS-MDS. Tevens beschrijven we hoe de opgedane kennis van TOPICS-MDSbenut kan worden om de gegevensverzameling in toekomstige onderzoeks- en innovatieprojecten op het gebied van deouderenzorg te standaardiseren, en zo wetenschappelijk gezondheidsonderzoek en volksgezondheidsbeleid ten behoeve vaneffectieve zorg voor kwetsbare ouderen en mantelzorgers te faciliteren.