Uitdagingen in de geriatrische revalidatiezorg: de ontwikkeling van een zorgpad - Everink, Irma Helga Johanna; van Haastregt, Jolanda C.M.; Kempen, Gertrudis I.J.M.; Dielis, Leen M.J.; Maessen, José M.C.; Schols, Jos M.G.A. (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2015)
De geriatrische revalidatiezorg heeft te maken met een aantal uitdagingen op het gebiedvan coördinatie en continuïteit van de zorg. Om deze uitdagingen aan te pakken iseen zorgpad ontwikkeld voor de betrokken organisaties (ziekenhuis, geriatrische revalidatiezorgen eerstelijnszorg). Het doel van dit artikel is het proces van (door)ontwikkelingvan dit zorgpad toe te lichten en het resultaat ervan te beschrijven en te bediscussiëren.Het zorgpad is (door)ontwikkeld op basis van de eerste vier stappen van hetcyclische implementatiemodel van Grol en Wensing: (1) ontwikkeling voorstel voorverandering; (2) analyse feitelijke zorg; (3) analyse doelgroep en setting; (4) ontwikkelingen selectie van interventies/strategieën. Volgens de betrokken partijen moesthet zorgpad zich primair richten op verbetering van de zorgprocessen, waaronder detransfers, overdrachten en communicatie tussen de instellingen. Om dit te bereikenwerden via literatuuronderzoek, consultatie van experts, interviews met betrokkenen,en werkgroepen van zorgverleners, patiënten en mantelzorgers, de huidige zorg enbestaande problemen geanalyseerd en oplossingen aangedragen voor verbetering. Ditheeft geresulteerd in een zorgpad waarin afspraken zijn vastgelegd over: (a) triage inhet ziekenhuis; (b) betrekken van patiënt en mantelzorger bij (keuzemomenten in) dezorg; (c) tijdige en kwalitatief hoogwaardige overdrachten; en (d) adequate communicatieen afstemming tussen zorgverleners.