Een gedroomde samenwerking: Stakeholdersbevraging in Vlaams-Limburg naar samenwerkingsverbanden in de geestelijke gezondheidszorg voor ouderen - Dumoulin, Robbie (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2015)
Dit onderzoek betreft een uitgebreide stakeholdersbevraging naar samenwerking binnenhet domein van de geestelijke gezondheidszorg voor ouderen. Samenwerking iseen belangrijk thema in het huidige beleidsplan geestelijke gezondheidszorg in Vlaanderendat inzet op vermaatschappelijking van de zorg. Het overlegplatform SamenwerkingPsychiatrische Initiatieven Limburg (SPIL) rekruteerde vertegenwoordigersvan de eerstelijnsgezondheidszorg via de Plaatselijk Overleg Platforms (POP) en andererelevante actoren. Het onderzoek werd kwalitatief gevoerd waarbij een waarderendebenadering gehanteerd werd binnen de methodiek van focusgroepen. In totaal warener 110 deelnemers voor twaalf focusgroepen. Aan hen werd gevraagd te dromen vaneen ideale samenwerking. Uit de resultaten blijkt een grote bereidheid tot effectief samenwerkenwaarbij de patiënt centraal staat. Er is vooral vraag naar kennis, expertiseen praktische ondersteuning van elkaar. De vraag naar een consultfunctie is reëel. Debelangrijkste voorwaarde voor samenwerking is elkaar kennen. Daar is tijd en ruimtevoor nodig. Een gedeeld patiëntendossier staat ook op de verlanglijst. De conclusie isdat er geen vraag is naar grote nieuwe projecten maar wel naar het verder inzetten opde concrete uitwerking van samenwerking.