Gebruik van de RAND-36 bij zelfstandig wonende ouderen kan leiden tot een onderschatting van de ervaren gezondheidstoestand - Aarts, Sil; Peek, Sebastiaan T.M.; Wouters, Eveline J.M. (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2015)
De algemene gezondheidstoestand van de bevolking wordt veelal gemeten met deRAND-36 item Health Survey. De afkorting RAND verwijst naar de Amerikaanse onderzoeksorganisatievoor ‘Research and Development’ die de vragenlijst ontwikkelde.In 2012 is door Fontys en partners een longitudinaal veldonderzoek gestart met alsdoelstelling het in kaart brengen van factoren die van invloed zijn op het gebruik vantechnologie ter bevordering van het zelfstandig wonen door ouderen. In totaal worden50 deelnemers van 70 jaar of ouder, vier jaar lang elke acht maanden geïnterviewd. Tevensworden er enkele vragenlijsten afgenomen waaronder twee vragen uit de RAND-36 waarvan een item luidt: ‘Ik ben net zo gezond als andere mensen die ik ken’. Tijdensdit onderzoek is gebleken dat sommige deelnemers die zichzelf gezonder vinden danandere mensen die zij kennen, de stelling ontkennend beantwoorden maar daarmeeonbedoeld een antwoordcategorie invullen die zich vertaalt in een lagere score voor deervaren gezondheidstoestand. Het op deze manier invullen van dit item kan daardoorleiden tot een onderschatting van de algemene gezondheidstoestand van ouderen.