Idiopathische Normale Druk Hydrocephalie en de oudere patiënt - Valckx, Wilhelmina Josephina Anna Remy Maria; Duarte Conde, Mariana P.; Claassen, Jurgen A.H.R.; van Lindert, Erik J.; Olde Rikkert, Marcel G.M. (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2015)
Idiopathische Normal Pressure Hydrocephalus (iNPH) wordt gekenmerkt door detrias cognitieve stoornissen, loopstoornissen en urine-incontinentie. De behandelingbestaat uit het plaatsen van een ventriculoperitoneale drain. Onder meer door verschillendeonderzoeksmethoden in trials met mogelijk meerdere biasvormen, maarook eventueel bijkomende neurodegeneratieve aandoeningen, zoals de Ziekte vanAlzheimer en vasculaire dementie, zijn er geen goede kwantitatieve noch kwalitatievegegevens die de lange termijn resultaten van een drain voorspellen. Omdat dezeco-morbiditeit medebepalend is of de verwachte winst van een drain opweegt tegende complicatiekans, is een kritische multidisciplinaire analyse van de co-morbiditeit,kwetsbaarheid én wens van de patiënt voorwaardelijk om te komen tot klinische relevantemeerwaarde.