Farmacotherapeutische zorg voor kwetsbare groepen met polyfarmacie moet beter - Lemmens, Lidwien C.; Delwel, Gepke O.; Meijler, Annejet P.; Weda, Marjolein (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2015)
Farmacotherapeutische zorg voor ouderen en mensen met een psychiatrische aandoeningis complex en risicovol, omdat deze groepen vaak te maken hebben metpolyfarmacie, dat wil zeggen het chronisch gebruik van vijf of meer verschillendegeneesmiddelen. Polyfarmacie is een risicofactor voor geneesmiddelgerelateerdeziekenhuisopnames. Voor de IGZ zijn ‘het verbeteren van zorg voor ouderen’ en ‘hetverhogen van de medicatieveiligheid’ speerpunten. Om het IGZ-beleid verder vormte geven, heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onderzochtwelke risico’s patiënten met polyfarmacie lopen en welke maatregelen beschikbaarzijn om deze risico’s te beperken. Uit dit onderzoek bleek dat over- en onderbehandelingvaak voorkomen. Dit kan veroorzaakt worden doordat voorschrijvers soms niet vanelkaar weten wat ze voorschrijven, wijzigen of stoppen. Verder bleek dat bij mensenmet een psychiatrische aandoening sprake kan zijn van bijwerkingen of interacties diespecifiek optreden bij psychiatrische medicatie, soms vanwege combinatie met somatischegeneesmiddelen. Er zijn diverse richtlijnen die de medicatieveiligheid kunnenverbeteren, maar bij de implementatie is een aantal knelpunten gesignaleerd, niet alleenop het terrein van samenwerking, regie en medicatieoverdracht, maar ook omdatICT onvoldoende faciliterend is en voorschrijvers nog te weinig kennis hebben overpolyfarmacie bij kwetsbare groepen. Het zorgveld probeert de gesignaleerde knelpuntenaan te pakken. De IGZ zal vanaf 2015 in alle domeinen van de gezondheidszorg defocus leggen op vier richtlijnen die belangrijke voorwaarden vormen voor verantwoordvoorschrijven aan kwetsbare groepen met polyfarmacie.