Thuis na een CVA: ‘Dan begint het pas’. Een kwalitatief onderzoek naar de behoefte aan nazorg van CVA-patiënten na terugkeer naar huis - Beunder, Carolina; Dekker, Jos H.M.; Brasser, Jonna A.; Depla, Marja F.I.A. (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2015)
Onderzoeksdoel Exploreren welke behoefte aan zorg CVA-patiënten hebben na terugkeernaar huis uit het ziekenhuis of het revalidatiecentrum.Methode Semigestructureerde interviews met twintig CVA-patiënten en hun partnersin de regio Midden-Kennemerland.Resultaten ‘Dan begint het pas’: Thuis wordt het vaak pas duidelijk wat de consequentiesvan het CVA voor het dagelijks leven zijn. Gevolg hiervan is dat patiënten enhun mantelzorgers/partners na terugkeer naar huis (1) meer informatie en begeleidinghadden willen hebben en dat deze behoefte aan begeleiding langdurig blijft bestaan.Verder hadden ze (2) ook later de gelegenheid willen hebben om terug te vallen opnazorg (na aanvankelijk nee gezegd te hebben). Anderzijds zijn er ook (3) patiënten diegeneigd zijn om zelf naar oplossingen te zoeken.Conclusies Patiënten die een CVA doorgemaakt hebben en hun mantelzorgers/partnerskunnen thuis pas goed beoordelen waar hun behoefte aan nazorg ligt. De behoefteaan nazorg zou daarom pas na verloop van tijd na terugkeer naar huis beoordeeldmoeten worden en langdurig toegankelijk moeten blijven. Omdat patiënten wat deneuropsychologische gevolgen betreft niet beseffen dat ze hier hulp voor kunnen krijgen,is het belangrijk dat het initiatief voor de nazorg bij de hulpverlener ligt.