Determinanten van vitamine D- gebruik door thuiswonende ouderen - van Ballegooijen, Adriana J.; Visser, Marjolein; Brouwer, Ingeborg A. (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2015)
Doel Inzicht geven in de prevalentie van het vitamine D- gebruik en determinantenvan vitamine D- gebruik bij thuiswonende ouderen vanaf 70 jaar.Methode In april 2013 werd op diverse plaatsen in Nederland het vitamine D- gebruikbij 215 thuiswonende ouderen in kaart gebracht. De vragenlijst werd mondeling afgenomenen bestond uit vragen over demografie, kennis over vitamine D, vitamineD- gebruik en redenen voor (niet-)gebruik. Vitamine D- gebruik is gedefinieerd alszelfgerapporteerd vitamine D- gebruik gedurende ten minste een deel van het jaar.Resultaten De gemiddelde leeftijd was 79 ± 6,5 jaar en 63 % was vrouw. Zelfgerapporteerdvitamine D- supplementgebruik was 28 % bij thuiswonende ouderen. Slechts11 ouderen (5 %) gebruikten vitamine D volgens het advies van de Gezondheidsraad(20 μg per dag). Logistische regressie analyses lieten zien dat vrouwen, ouderen meteen hoger opleidingsniveau en ouderen met meerdere vitamine D gerelateerde aandoeningen/botbreuken significant vaker een vitamine D- supplement gebruikten.Conclusie Ondanks het advies van de Gezondheidsraad is het gebruik van vitamine Dsupplementenbij thuiswonende 70-plussers zeer laag. Ouderen lijken niet overtuigdvan het nut van het gebruiken van vitamine D- supplementen. De (huis) arts kan eencruciale rol innemen in de voorlichting van ouderen over vitamine D- suppletie.