Zelf dementie ervaren: Ontwikkeling en evaluatie van de Into D’mentia simulator - Hattink, Bart J.J.; Meiland, Franka J.M.; Campman, Carlijn A.M.; Rietsema, Jan; Sitskoorn, Margriet; Dröes, Rose-Marie (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2015)
Achtergrond De meeste Nederlanders met dementie wonen thuis en worden daar verzorgddoor mantelzorgers, familieleden of vrienden die deze zorg onbetaald leveren.Deze zorgtaak is zeer belastend, vergroot het risico op een slechtere gezondheid enzorgt voor minder sociaal contact. Veel mantelzorgers geven aan dat zij meer zoudenwillen weten over het gedrag van hun naasten.Doel Het ontwikkelen en evalueren van Into D’mentia, een nagebouwde woonkeuken,waarin bezoekers een dag in het leven van iemand met dementie doorlopen.Tijdens deze “dag” worden door middel van moderne technieken (zoals sensoren enprojecties) de beperkingen van dementie gesimuleerd. Deze interventie wordt geëvalueerdop bruikbaarheid en gebruiksvriendelijkheid, en op zijn effect op empathie, attitudesten aanzien van dementie, coping, belasting van mantelzorgers, persoonsgerichtezorgvaardigheden, en arbeidssatisfactie.Onderzoek Negen mantelzorgers en 23 professionele zorgverleners hebben deelgenomenaan het onderzoek naar de Into D’mentia simulatie. Zij vulden voor en nagebruik een aantal vragenlijsten in, met onder andere hun mening over de bruikbaarheiden gebruiksvriendelijkheid van deze ervaring.Resultaten Deelnemers vonden Into D’mentia een zeer bruikbare en gebruiksvriendelijkeontwikkeling. Ze gaven aan dat de simulatie een goede weergave was van eendag in het leven van iemand met dementie en dat zij betere zorg konden leveren doordeze ervaring. Ook gaven deelnemers aan dat zij nog vaak terugdachten aan hun ervaringenin de simulator, om gedrag van mensen met dementie beter te begrijpen.