De noodzaak van veerkracht - Huisman, Martijn (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2015)
Veel onderzoek binnen de gerontologie en de geriatrie is gericht op uitkomsten die te maken hebben met ziekte enbeperkingen. Dat is logisch; ouderdom hangt samen met een hoog risico op een grote hoeveelheid lichamelijke en mentalegezondheidsproblemen. Gegevens van de Longitudinal Aging Study Amsterdam (LASA) geven aan dat ouderen van 65 jaar enouder in Nederland gemiddeld bijna 2 chronische ziekten hebben en dat 20 % te kampen heeft met zware beperkingen [ 1 ].Bij ouderen van 80 jaar en ouder is dat aandeel nog groter. Hieruit blijkt de urgentie van gerontologisch en geriatrischonderzoek naar de determinanten en consequenties van dergelijke gezondheidsproblemen, en naar de preventie ervan.