Een 74-jarige patiënte met een recidiverend shockbeeld veroorzaakt door een onderliggend hypopituïtarisme - Goedgezelschap, Annelien; Dejaeger, Eddy (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2015)
We beschrijven in deze klinische les de casus van een 74-jarige dame, die in een korteperiode viermaal werd gehospitaliseerd wegens optreden van een acute infectie. Dezeging telkens gepaard met een gelijkaardig klachtenpatroon, bestaande uit hypothermie,hypotensie, algemene zwakheid en sufheid in combinatie met een hyponatremie.Biochemisch werd een hypothyroïdie, een secundaire bijnierschorsinsufficiëntie, secundairhypogonadisme en een groeihormoondeficiëntie vastgesteld. Dat alles leiddetot een diagnose van hypofysaire dysfunctie. mr-onderzoek van de hersenen toondehet beeld van een ‘empty sella’, gekenmerkt door een vergroting van de beenderigesella turcica door een ophoping van cerebrospinaal vocht. Gezien de afwezigheid vaneen onderliggend ruimte-innemend proces ter hoogte van de hypofyse, werd een partiëlesubstitutie van de bestaande hormoondeficiënties opgestart. Die behandelingresulteerde uiteindelijk in een volledig herstel van de patiënte.