De ziekte van Creutzfeldt-Jakob bij een 80-plusser - Bliekendaal, E.; Oudewortel, Letty (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2014)
De ziekte van Creutzfeldt-Jakob is een zeldzame neurodegeneratieve ziekte die in vier vormen kan voorkomen. Desporadische vorm, de familiaire vorm, de iatrogene vorm en de variant Creutzfeldt-Jakob. De sporadische vorm wordt gezienbij ongeveer 1 per miljoen mensen per jaar en gaat gepaard met snel progressieve cognitieve achteruitgang, psychiatrische enneurologische symptomen. De diagnostiek en de begeleiding van de patiënten is onder andere door het complexe enheterogene beeld een grote uitdaging, vooral als de presentatie afwijkt van de standaard. In dit artikel beschrijven we eendiagnostische worsteling bij een oudere patiënt.