Mediatieve therapie in de thuiszorg: Onbekend en onbenut - Geelen, R. J. G. M.; van Alphen, Sebastiaan (Bas) P. J. (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2014)
Psychologische interventies zijn nog weinig verkend in de thuiszorg voor ouderen met probleemgedrag. In dezegevalsbeschrijving uit een mannelijke patiënt zich krenkend jegens zorgverleners, die dit gedrag willen laten ophouden. Naobservatie zijn via teamleden concrete interventies ingezet, welke vooraf werden ingeoefend met rollenspel. Niethelpendegedachten die bij het oefenen opkwamen, werden uitgedaagd en vervangen door helpende varianten. Psychosocialeinterventies kunnen in de thuiszorg voor ouderen vruchtbaar zijn, als de onderliggende principes zijn afgestemd op deafhankelijkheid en kwetsbaarheid van de doelgroep. Enkele relevante vertrekpunten hierin worden beschreven.