Implementatie, effecten en kosten van casemanagement voor mensen met dementie en hun mantelzorgers: beschrijving van de COMPAS studie - van Hout, Hein P. J.; MacNeil-Vroomen, Janet; van Mierlo, Lisa D.; Meiland, F. J. M.; Moll van Charante, Eric P.; Joling, Karlijn J.; van den Dungen, P.; Dröes, R. M.; van der Horst, H. E.; de Rooij, Sophia E. J. A. (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2014)
AchtergrondDementie is een chronisch invaliderende aandoening met grote gevolgen voor de mensen die er aan lijden, hun families ende samenleving. De mogelijkheden om het welzijn en de kwaliteit van leven van mensen met dementie en hun families teverbeteren worden onvoldoende benut omdat de zorg veelal reactief en gefragmenteerd is. Mogelijk is casemanagement eenpassend antwoord. Over de klinische (en kosten-) effectiviteit van (verschillende vormen van) casemanagement is echter nogweinig bekend.Doel van het onderzoekEvaluatie van de effecten en kosten van twee dementie- casemanagementmodellen ten opzichte van gebruikelijke zorg eninzicht geven in de factoren die de implementatie van de twee modellen kunnen bevorderen of belemmeren.MethodenGemengde methoden waaronder a) een prospectieve, observationele, gecontroleerde, cohortstudie onder koppels vanmensen met dementie en hun primaire mantelzorger in de regio’s in Nederland met en zonder casemanagement; b)interviews met stakeholders over de bevorderende en belemmerende factoren die de implementatie en continuïteitbeïnvloeden van twee verschillende casemanagementmodellen: het netwerkmodel en het geïntegreerde model.Thuiswonende mensen met een diagnose dementie met een mantelzorger werden geïncludeerd. Personen in degebruikelijkezorggroep mochten geen gebruik maken van casemanagement bij aanvang van de studie. De primaireuitkomstmaten zijn gedragsproblemen bij de persoon met dementie en psychische klachten bij de mantelzorger. Kostenworden geschat vanuit een maatschappelijk perspectief.Resultaten521 koppels van mensen met dementie en hun primaire mantelzorger zijn geïncludeerd en worden gedurende twee jaargevolgd op klinische, economische en kwaliteit van zorg uitkomsten. Er zijn 22 personen geïnterviewd over de implementatieen continuïteit van de casemanagementmodellen. Er werden aanzienlijk meer belemmerende factoren geïdentificeerd voorhet netwerkmodel dan voor het geïntegreerde model.ConclusieDit artikel beschrijft de opzet van een studie naar de effecten en kosten van twee verschillende casemanagementmodellenvoor dementie. Belemmerende en bevorderende factoren verschilden aanzienlijk tussen de twee casemanagementmodellen.Resultaten over de kosteneffectiviteit van casemanagement in vergelijking met de gebruikelijke zorg worden begin 2015verwacht.