CVA-revalidatie in het verpleeghuis: therapie-intensiteit van en motivatie voor fysiotherapie - Wissink, K. S.; Spruit-van Eijk, M.; Buijck, B. I.; Koopmans, R. T. C. M.; Zuidema, S. U. (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2014)
InleidingEen CVA is een veel voorkomende en potentieel ernstig invaliderende ziekte, waarvan het herstel kan worden vergroot doorrevalidatie. In Nederland geschiedt deze revalidatie van de oudere en kwetsbare CVA-patiënten in verpleeghuizen. Deintensiteit van de fysiotherapie en de motivatie van de patiënt hiervoor zijn vermoedelijk belangrijke factoren voor hetresultaat van de revalidatie. Doel van dit onderzoek is inzicht geven in (1) de therapie-intensiteit van en motivatie voorfysiotherapie van CVA- revalidanten in verpleeghuizen, (2) determinanten hiervan en (3) de relatie met de ontslagbestemming.MethodeData werden verkregen uit het ‘Nijmegen Geriatric Rehabilitation in AMPutation and Stroke’ onderzoek; een observationeelonderzoek onder revalidanten in 15 Nederlandse verpleeghuizen. Direct aan fysiotherapie besteedde tijd werd gedurendeopname geregistreerd. Motivatie werd gemeten met de Pittsburgh Revalidatie Participatie Schaal (PRPS). Data-analyse werdverricht over 84 patiënten met gebruik van uni- en multivariate regressieanalyse.ResultatenCVA-patiënten ontvingen gemiddeld 109 minuten fysiotherapie per week. 69 patiënten (82%) waren goed gemotiveerd voorbehandeling (hadden alle PRPS scores hoger of gelijk aan 4). De therapie-intensiteit hing positief samen met aanwezigheid vaneen partner en de motivatie. Voor motivatie werden geen onafhankelijke determinanten aangetoond. Patiënten met eenhogere therapie-intensiteit gingen vaker met ontslag naar de premorbide zorgvorm.ConclusieIn verpleeghuizen is het revalidatieresultaat na een CVA gerelateerd aan de intensiteit van de fysiotherapie, en deze intensiteitis hoger als de patiënt een partner heeft of beter gemotiveerd is. Deze bevindingen onderschrijven het belang van goedemotivatie en hoge therapie-intensiteit in de geriatrische CVA revalidatie.