De complexiteit van de eerstelijnszorg voor ouderen in een kwetsbare positie - Kempen, Ruud; Metzelthin, Silke (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2014)
Op woensdag 26 maart 2014 werd inMaastricht een symposium gehouden met alstitel: ‘De complexiteit van de eerstelijnszorg voorouderen in een kwetsbare positie’. In onzevergrijzende samenleving is het waarborgen vangoede zorg voor ouderen in een kwetsbare positieéén van de grootste uitdagingen. Er zijnaanwijzingen dat extramurale zorg invergelijking met intramurale zorg betereresultaten oplevert bij minder kosten. De meesteouderen willen ook graag zo lang mogelijk thuisblijven wonen. Dit heeft tot gevolg dat er eensterke behoefte is aan (kosten-) effectieve enpraktisch goed toepasbare zorginterventies,zodat ouderen in een kwetsbare positie zo langmogelijk thuis kunnen blijven wonen. In delaatste decennia is al veel onderzoek uitgevoerdnaar het verbeteren van de extramurale zorg voorouderen in een kwetsbare positie. Echter, demeeste studies hebben geen of slechts kleineen/of korte termijn effecten laten zien.