Een gedragsobservatieschaal voor participatie in psychogeriatrische dagbehandeling - Diesfeldt, Han F.A. (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2014)
De Participatielijst is een gedragsobservatieschaal voor activiteitenbegeleiders om de persoonlijke betrokkenheid vandeelnemers aan dagbehandelingsactiviteiten zichtbaar te maken. In een steekproef van 448 opeenvolgende deelnemers meteen lichte tot matig ernstige dementie werd de structuur in de antwoorden op een vragenlijst van 27 items metMokkenschaalanalyse onderzocht. Het onderzoek onderscheidde een exploratieve en een confirmatieve aanpak. Daartoewerd de groep van 448 deelnemers willekeurig gesplitst in een exploratieve ‘testgroep’ en een even grote confirmatieve‘valideringsgroep’. Exploratieve schaalanalyse wees uit dat het patroon van interitemcorrelaties het best verklaard kon wordendoor drie latente eigenschappen: motivatie (10 items; Loevingers H = 0,48), competentie (7 items; H = 0,56) en zelfvertrouwen(4 items; H = 0,57). In een confirmatieve toetsing werden dezelfde schalen gevonden. Via stapsgewijze meervoudigeregressieanalyse werd 49% van de variantie in motivatiescores verklaard door twee onafhankelijke variabelen ontleend aan deGedragsobservatieschaal voor de Intramurale Psychogeriatrie (GIP): Apathie en Affect. Apathie en Cognitie verklaarden 31,2%van de variantie van competentiescores. Variantie in zelfvertrouwen werd voornamelijk door de GIP-variabele Affecttoereikend verklaard (37,9%). In confirmatieve regressieanalyses werden de coëfficiënten van de testgroep gebruikt. De GIPvariabelen verklaarden respectievelijk 39,6%, 29,2% en 23,1% van de variantie in motivatie, competentie en zelfvertrouwen. Ineen willekeurig gekozen subgroep van 56 deelnemers werden de test-hertest intraclass correlatiecoëfficiënten (ICC2(A,1)) voorde drie aspecten van participatie bepaald: 0,77 voor motivatie, 0,85 voor competentie en 0,76 voor zelfvertrouwen. Metbehulp van de subschalen van de Participatielijst kunnen individuele deelnemers aan psychogeriatrische dagbehandelingobjectief van elkaar worden onderscheiden en gepositioneerd op elk van de drie latente eigenschappen die de subschalenmeten.