Presbyfagie: de invloed van het primair verouderingsproces op de slikfunctie - Liesenborghs, C.; Dejaeger, E.; Liesenborghs, L.; Tack, J.; Rommel, N. (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2014)
Ouderen worden vaak geconfronteerd met slikproblemen. Het is hierbij van belang een onderscheid te maken tussenenerzijds presbyfagie, dit is de invloed van het primair verouderingsproces op de slikfunctie en anderzijds dysfagie, zijnde eenpathologische slikstoornis die wordt veroorzaakt door ouderdomsgerelateerde ziekteprocessen en hun behandeling. In ditliteratuuroverzicht ligt de focus op presbyfagie. Hierbij wordt de impact van het natuurlijk verouderingsproces op deorofaryngeale slikfunctie en op andere lichaamsfuncties die indirect gerelateerd zijn aan het slikken besproken. Uit deliteratuur blijkt dat bij het primair verouderen een aantal functies bewaard blijven, een aantal functies deterioreren, een aantalcompensatoire mechanismen in werking treden, maar dat de slikveiligheid als dusdanig behouden blijft. De tekst sluit af metimplicaties voor de klinisch praktijk, met name een aantal adviezen rond de detectie van slikstoornissen bij ouderen en eenaantal preventieve maatregelen voor gezonde ouderen.