Het portret van Erard de la Marck door Jan Cornelisz. Vermeyen - Haak, B. (The Rijksmuseum Bulletin, 1963)
Naar aanleiding van het eerder in dit Bulletin (1963, aflevering 1, blz. 11 e.v.) verschenen artikel over Jan Vermeyens Kardinaalsportret is Prof. J. Bruyn zo vriendelijk geweest mij attent te maken op een inventaris uit 1535, waarin de voorwerpen staan vermeld die Margaretha van Oostenrijk aan het Klooster van Brou had vermaakt. De volgende passage is van belang in verband met het schilderij van Vermeyen: ’Item ung double tableau dont l’un est Nostre Dame et l’autre le cardinal de Liegne, laquelle Nostre Dame a esté délivrée audit couvent de Broux et le cardinal demorre par dechà’ (Zie J. Duverger, De werken van ’’Johannes” in de verzameling van Margaretha van Oostenrijk, in Oud Holland 1928, blz. 214, noot 5). Hieruit blijkt dus dat beide panelen reeds vóór 1535 waren gescheiden.