Idealisme en technocratie: Naar aanleiding van: Erwin Dekker, Jan Tinbergen. Een econoom op zoek naar vrede - Knotter, Ad (TSEG - The Low Countries Journal of Social and Economic History, 2023)
Jan Tinbergen was een idealistische technocraat, bij wie een specifieke, uit de jaren 1930 daterende ‘plansocialistische’ invulling van het sociaaldemocratische programma samenging met een naïef geloof in de objectiviteit van de economische wetenschap en de voorspellende waarde van econometrische modellen. Tinbergen heeft zowel in de wetenschappelijke als in de beleidssfeer enorme invloed gehad. Nog in de jaren 1990 bleek een meerderheid van de Nederlandse economen zich als ‘telgen van Tinbergen’ te beschouwen.