Wanbedrijven en overtredingen te Amsterdam en Leiden Een introductie op twee datasets, 1850 - 1905 - Van der Windt, Marije; Tegelaar, Suzanne; Pluskota, Marion; Van Oosten, Roos (TSEG - The Low Countries Journal of Social and Economic History, 2020)
De Nederlandse rechtbankarchieven uit de negentiende eeuw herbergen een schat aan informatie over allerhande strafbare gedragingen en de personen die deze pleegden. Echter, in vergelijking met andere tijdvakken heeft de negentiende-eeuwse criminaliteit in Nederland op betrekkelijk weinig aandacht van historici mogen rekenen en met name de archieven van de lagere rechtbanken, die van arrondissementen en de kantons, zijn weinig onderzocht. De constatering van deze lacune vormt de aanleiding om de dataset die uit het onderzoeksproject ‘Dangerous Cities: Mapping Crime in Amsterdam and Leiden, 1850 – 1913’ is voortgekomen op easy.dans.knaw.nl openbaar te maken, om dit aspect van de negentiende-eeuwse Nederlandse geschiedenis en met name het archiefmateriaal van de arrondissementsrechtbank en het kantongerecht onder de aandacht te brengen.