Jan Breman, het racisme, het kolonialisme en de sociale kwestie - van der Linden, Marcel (TSEG - The Low Countries Journal of Social and Economic History, 2022)
In Kolonialisme en racisme heeft Jan Breman veertien opstellen van eigen hand verzameld waarvan de helft niet eerder gepubliceerd werd. Als inleiding heeft hij daar nog enkele fragmenten uit zijn autobiografie bij opgenomen die duidelijk maken waar hij vandaan komt en wat hem drijft. De bundel is helder geschreven en kent, ondanks het brede scala van behandelde onderwerpen, enkele duidelijke lijnen. In het bijzonder drie thema’s komen uitgebreid aan de orde: de sociale kwestie, de koloniale kwestie en de verbanden tussen beide. Jan meent dat deze vraagstukken een geschiedenis van minstens tweehonderd jaar kennen en dat ze verklaard moeten worden uit de economische verhoudingen en politieke culturen binnen het wereldkapitalisme – of, zoals hij meerdere keren zegt – het imperialisme.