Discussiedossier Kolonialisme en racisme: Een inleiding - van Rossum, Matthias (TSEG - The Low Countries Journal of Social and Economic History, 2022)
In veel opzichten markeren de publicatie en bespreking van de essaybundel Kolonialisme en racisme. Een postkoloniale kroniek een langverdiende vorm van historiografische genoegdoening. Zijn onderzoek naar arbeid, precariteit, dwang en kapitalisme heeft Jan Breman tot een beroemdheid gemaakt in grote delen van de wereld. Terwijl zijn werk in met name India, Indonesië en andere voormalige gekoloniseerde landen grote bekendheid geniet, is het in Nederland lang tot de marges van de historische discipline veroordeeld geweest.