Sekse in de koloniale geschiedschrijving : Jan Bremans Kolonialisme en racisme gelezen door een genderbril - van Nederveen Meerkerk, Elise (TSEG - The Low Countries Journal of Social and Economic History, 2022)
Jan Bremans nieuwste bundel geeft een prachtig inzicht in het belang van het bestuderen klasse en ras in de Nederlandse en Belgische koloniale geschiedenis. Dit besprekingsartikel betoogt echter dat Breman er goed aan had gedaan nóg een analytische categorie in zijn werk te betrekken: sekse/gender. Aan de hand van drie voorbeelden uit ons koloniale en postkoloniale verleden wordt duidelijk gemaakt hoezeer het toepassen van een genderblik het begrip over historisch en hedendaags racisme kan verrijken.