Onderzoek in het hbo: operatie gelukt, patiënt overleden - Verschuren, Pieter J.M. (Tijdschrift voor Hoger Onderwijs, 2023)
De laatste twee decennia hebben hbo-instellingen het fenomeen wetenschappelijk onderzoek omarmd. Er zijn redenen tot bezorgdheid over de wijze waarop dit gebeurt. Deze betreffen de aansluiting van het hbo-onderzoek op: (a) de vraag naar praktijkgericht onderzoek in Nederland, en (b) wat studenten in hun latere beroepspraktijk aan onderzoekcompetenties nodig hebben. De problemen vloeien voort uit een gerichtheid van het hbo-onderzoek op de productie van generieke kennis. Verbetering op beide punten is mogelijk door praktijkgericht onderzoek te richten op de productie van specifieke kennis, geschikt voor een directe ondersteuning van doelgericht menselijk handelen.