Een video-annotatietool die duurzame feedbackpraktijken voor student-leraren faciliteert: De ontwikkeling van VITALE TEACH - Keppens , Karolien; Herman, Lisa; Decuyper, Aron; Haerens, Leen; De Cocker, Katrien (Tijdschrift voor Lerarenopleiders, 2024)
In deze bijdrage wordt een digitale video-annotatietool ‘VITALE TEACH’ voorgesteld die leraren-in-opleiding (LIO-studenten) ondersteunt in hun professionele ontwikkeling tot leraar. Steeds meer lerarenopleidingen zijn op zoek naar duurzame en zinvolle begeleidingspraktijken voor deze specifieke doelgroep. De VITALE TEACH tool speelt dan ook in op de nood om duurzame feedbackpraktijken voor LIO-studenten te ontwerpen waarbij feedback in dialoog wordt verwerkt. Binnen de VITALE TEACH tool worden LIO-studenten, maar ook stagebegeleiders, medestudenten en mentoren ondersteund om waardevolle feedback te geven via een uitgewerkte feedback- methodiek gebaseerd op het ICALT lesobservatie instrument. Dit betekent dat LIO- studenten feedback krijgen op hun handelen op basis van vaste criteria voor effectief lesgeven. De relevantie van de tool voor lerarenopleidingen komt vooral tot uiting in functie van het opleidings-didactisch beantwoorden van uitdagingen en het organiseren van effectieve begeleidingspraktijken voor LIO-studenten. Desalniettemin kan de tool ook ingezet worden in methodieken van aanvangsbegeleiding voor beginnende leraren.