Professionele leergemeenschappen en etnisch-culturele diversiteit in het secundair onderwijs. Lessen van en voor de lerarenopleidingen. - Flamez, Evelien; Claes, Ellen; Ari, Chidia (Tijdschrift voor Lerarenopleiders, 2024)
Prestatiekloven tussen jongeren met en zonder migratieachtergrond zijn te dichten door een interculturele diversiteitsaanpak van leerkrachten en scholen. In Vlaanderen zijn de meeste scholen echter kleurenblind. We hebben cultureel-responsieve leerkrachten en lerarenopleiders nodig om naar een open intercultureel schoolklimaat te evolueren. In dit artikel bespreken we hoe professionele leergemeenschappen (PLG’s) een methode kunnen zijn om deze evolutie te ondersteunen. Deze methode werd in de loop van 2021-2023 in vijf secundaire scholen uitgerold in samenwerking met SzR1 en de lerarenopleidingen van UCLL2 en KUL3. Concreet werkten studenten van de lerarenopleidingen samen met lerarenopleiders, leerlingen en het schoolteam aan diversiteitsacties binnen de school. Een aanvangsbevraging bij studenten liet toe om binnen de betrokken lerarenopleidingen doelstellingen voor cultureel-responsief lesgeven te formuleren. Met een beginsituatieanalyse van de schoolcultuur werden de doelen gespecificeerd voor de school en het schoolteam. Via focusgroepen op het einde van het traject konden we lessen trekken om in de toekomst duurzaam PLG’s op te zetten. Deelnemers evalueerden het traject als positief omwille van de evenwaardige samenwerking, het hands-on karakter van de PLG’s en mogelijkheden om een theoretisch kader af te toetsen aan de praktijk. Werkpunten lagen vooral in het flexibel professionaliseren van schoolteams zonder in vrijblijvendheid te vervallen.