Het LOB-STEM-model voor een blended STEM-didactiek in de lerarenopleiding - Vyvey, Katrien; Frans, Renaat; Noppen, Liesbeth; Ooghe, Ilse; Tondeur, Jo; Stiers, Iris (Tijdschrift voor Lerarenopleiders, 2024)
Er is vraag naar een didactisch concept voor zowel geïntegreerde STEM als blended learning. Dit wordt gedreven door een arbeidsmarkt die blijft snakken naar STEM- profielen die hun kennis en competenties verder kunnen benutten dan één kennis- of toepassingsdomein om de hedendaagse maatschappelijke uitdagingen aan te gaan. Het doel is om leraren en lerarenopleiders te ondersteunen in een didactiek blended STEM. Het geheel kreeg vorm in het LOB-STEM-model (Leraren Opleiden in Blended STEM) dat de voordelen van blended learning en principes van geïntegreerd STEM- onderwijs combineert. De drie lobben van het model zijn STEM-kunde, blended learning en praktijkonderzoek. Studentleraren werkten samen in Teacher Design Teams (TDT) om gezamenlijk ICT-rijke STEM-materialen te (her)ontwerpen en de implementatie ervan te onderzoeken via praktijkonderzoek. Het resultaat is de aanklikbare website blended STEM met uitgewerkte blended leermaterialen, resultaten van het praktijkonderzoek en aan de slag opdrachten voor de lerarenopleiding.