EFFECTief in Frans: een leerpad voor (toekomstige) leerkrachten lager onderwijs - Vanneste, Stéphanie; Dewaele, Katrien; De Schryver, Liezelotte; Buelens, Wouter; Depaepe, Fien (Tijdschrift voor Lerarenopleiders, 2024)
Uit onderzoek blijkt dat de kwaliteit van het Frans bij (toekomstige) Vlaamse leerkrachten lager onderwijs en hun leerlingen zesde leerjaar (groep 8) verontrustend is. Het project ‘EFFECTief in Frans’ beoogt met de ontwikkeling van een leerpad (toekomstige) leerkrachten Frans lager onderwijs vakinhoudelijk en vakdidactisch te versterken om zo de kwaliteit van de lessen Frans te verbeteren. Het leerpad focust op het inzetten van effectieve instructiestrategieën in de lessen Frans waarbij technologie ondersteunend wordt benut en een optimale beheersing van Frans als voertaal nagestreefd wordt. Het leerpad ondersteunt op deze manier de ontwikkeling van TPACK-vaardigheden (Technological, Pedagogical and Content Knowledge) en speelt zo in op vastgestelde lacunes bij toekomstige en huidige leerkrachten. Het leerpad werd aangeboden aan leerkrachten in zes pilootscholen en aan toekomstige leerkrachten in de verkorte en initiële educatieve bachelor lager onderwijs van twee hogescholen (VIVES en UCLL). De effectiviteit van het leerpad werd onderzocht via pre- en posttesten waarin zowel de TPACK-vaardigheden als de self-efficacy van de participanten onderzocht werden. Geïnspireerd door het model van teacher professional competence (Blömeke et al., 2015) werden de volgende meetinstrumenten ontwikkeld: een TPACK-bevraging en Teacher’s Sense of Efficacy Scale (TSES), Situational Specific Skills-testen (SSS) en een Observable Behaviour Test (OBT – enkel bij pilootscholen). Uit de resultaten blijken de TPACK-vaardigheden en self-efficacy bij de deelnemers op nagenoeg alle componenten significant gestegen te zijn na het doorlopen van het leerpad. Toekomstig onderzoek dient te bepalen of de positieve evolutie blijvend is. Dit geldt voor alle domeinen waarop vaardigheden kunnen geëvalueerd worden. Op basis van de resultaten worden suggesties voor lerarenopleiders en professionaliseringsorganisaties gedaan.