Beroepssocialisatie en beroepsgroep: ‘Over onderwijsgeschiedenis en de ontwikkeling van professionele identiteit’ - Leenheer, Pieter (Tijdschrift voor Lerarenopleiders, 2025)
Sinds de Commissie Toekomst Leraarschap er in 1993 over begon, hebben deskundigen en bestuurders herhaaldelijk gewezen op het belang van een sterke beroepsgroep: een stevige positie van de leraar bij inhoudelijke besluiten over onderwijs vergt een stevige beroepsorganisatie. Die is er echter nog altijd niet en dus blijft de vraag, hoe kan de positie van de beroepsgroep worden verstevigd? Een van de opties, betoogt Pieter Leenheer, is aandacht voor beroepsgroepvorming door onderwijsgeschiedenis op te nemen in het curriculum van de lerarenopleiding.