STEM-netwerk: leren van een landelijk lerend netwerk - van der Zee, Symen; Bredeweg, Bert; Embrechts, Anika; Hotze, Anna; Jonker, Vincent; Keijzer, Ronald; Kruiskamp, Marit; Nieveen, Nienke; Muller – van der Molen, Anneloes; Pennink, Dorrith; Pijls, Monique; Poortman, Cindy (Tijdschrift voor Lerarenopleiders, 2023)
In 2020 is vanuit het SPRONG-Educatief programma van SIA en NRO het STEMnetwerk(Science, Technology, Engineering, Mathematics) gestart. Doel hiervan is hetbouwen van een stevig landelijk lerend netwerk op het gebied van STEM-onderwijs,om de kwaliteit van dit onderwijs te verbeteren. In de onderwijspraktijk worden de ST-E-M namelijk nog vaak onafhankelijk van elkaar onderwezen en is er sprake vaneen breuklijn tussen het primair en voortgezet onderwijs; het ontbreekt aan eendoorgaande leerlijn. Om vak- en sectoroverstijgend STEM-onderwijs te realiseren iseen netwerksystematiek ontwikkeld die momenteel wordt geïmplementeerd. Dezesystematiek bestaat uit het werken met een landelijk kernteam, regioteams enregionale professionele leergemeenschappen (PLGs), en het bevorderen vannetwerkvorming met behulp van de sleutelfactoren hiervoor. Na twee jaar is het tijdom de balans op te maken. In deze bijdrage wordt ingegaan op de organisatie vanhet STEM-netwerk en de sleutelfactoren voor netwerkleren. Daarnaast wordt verslaggedaan van evaluaties van het STEM-netwerk aan de hand van de sleutelfactoren enwordt weergegeven hoe hiervan wordt geleerd.