Handvatten voor leraren en lerarenopleiders voor het omgaan met stress en twijfels in de ontwikkeling van leraren - Donker, Monika; van Rijswijk, Martine (Tijdschrift voor Lerarenopleiders, 2023)
Stress en twijfels van leraren spelen een belangrijke rol bij uitval uit de opleiding en het beroep. Om de dreigende lerarentekorten tegen te gaan, is het dus belangrijk om te onderzoeken hoe we leraren het best kunnen begeleiden tijdens hun opleiding, en daarna. Er is weinig onderzoek gedaan naar de manier waarop lerarenopleiders begeleiding vanuit het perspectief van omgaan met stress en twijfels in kunnen richten. We weten dat de begeleiding door lerarenopleiders complex is, omdat de ontwikkeling tot leraar idiosyncratisch, dynamisch en emotioneel is. Dit artikel geeft aanknopingspunten vanuit wetenschappelijk onderzoek om de complexiteit van het leraarsberoep in kaart te brengen, te evalueren en te bespreken. We beschrijven het gebruik van fysiologische metingen en gedragsobservatie in de klas als methode om stress en twijfels zichtbaar te maken. Daarnaast beschrijven we hoe reflecties van leraren over hun identiteit inzicht geven in hun stress en twijfels. Dit alles kan als basis dienen voor een begeleidingsgesprek, waarin ervaringen van discontinuïteit en moeilijkheden in de ontwikkeling kunnen worden besproken. Het doel van het artikel is om leraren en lerarenopleiders te inspireren om stress en twijfels niet (alleen) te zien als iets negatiefs, maar als een kans om zich verder te ontwikkelen.