Het leren op de werkplek van de leraar in opleiding (LIO): vanuit de noden van betrokkenen naar een begeleidingsaanpak in trialoog. - Cuyvers, Katrien; Govaerts, Sabrina; Smits, Tom; Vanthournout, Gert (Tijdschrift voor Lerarenopleiders, 2024)
Sinds het Onderwijsdecreet van 2006 zijn Leraren In Opleiding (LIO's) geïntegreerd in het Vlaamse onderwijslandschap. De LIO combineert als student-leraar een betaalde lesopdracht in een school met de lerarenopleiding. Het LIO-traject beoogt het behoud van gemotiveerde individuen voor het onderwijs en het aantrekken van zij-instromers door praktijkgerichte opleiding. De nadruk tijdens het LIO-traject ligt op het verwerven van de basiscompetenties van de leraar op de werkplek. Vaardig zelfregulerend leren op de werkplek, waarbij de LIO de kansen benut die de klaspraktijk en beroepstaken bieden om actief, doelbewust en reflectief het leerproces op te nemen en vorm te geven. Mentor-coaches en LIO-begeleiders vervullen hierbij cruciale rollen in het begeleiden en ondersteunen hiervan. Dit alles komt met de nodige uitdagingen en bovendien ontbreekt het in Vlaanderen aan begeleidingsinstrumenten die afgestemd zijn op de specifieke kenmerken van de LIO, het LIO-traject en de noden van alle betrokkenen. Deze bijdrage beschrijft vanuit het pilootproject 'Start to Teach' de op onderzoek geïnformeerde ontwikkeling van een begeleidingsaanpak met bijhorende tools voor Leraren In Opleiding (LIO's), gericht op het verbeteren van het LIO-traject. Er werd gebruik gemaakt van Educational Design Research om via een iteratieve ontwerpcyclus onderzoek en ontwikkeling elkaar te laten versterken. De resultaten van het literatuuronderzoek, en interviews en focusgroepgesprekken in de analyse- en exploratiefase resulteerden in de ontwerpuitdagingen die in de ontwerp- en ontwikkelfase verder werden uitgediept via co-creatiesessies. Verschillende iteraties leidden tot verdere concretisering van de nieuwe begeleidingsaanpak en -tools zoals omschreven en geïllustreerd in deze bijdrage en terug te vinden op https://www.starttoteach.eu/