Flexio: flexibel professionaliseren rond flexibel onderwijs en diversiteit - Wilssens, Marijke; Pools, Katrijn (Tijdschrift voor Lerarenopleiders, 2024)
Scholen staan voor uitdagingen door diversiteit, door etnisch-culturele achtergronden, socio-economische status, religie, gender of beperkingen. Ondanks inspanningen ervaren schoolteams en lerarenopleidingen diversiteit vooral als een probleem in plaats van verrijkend. Leerkrachten die zich professionaliseren in deze diversiteit, zoeken antwoorden op complexe uitdagingen in hun praktijk. Dat lukt best samen met collega’s en andere onderwijspartners, maar hoe krijg je dat georganiseerd? Het Flexio-project bracht gedurende één schooljaar acht basisscholen, flexibel samen in leergemeenschappen met leerkrachten, lerarenopleiders, pedagogische begeleiders en studenten. Hoewel er veel kennis bestaat over diversiteit, bleek deze niet altijd gemakkelijk toepasbaar. Reflectie op praktijktoepassingen met lerarenopleiders en begeleiders werd als leerzaam ervaren, maar het vinden van tijd bleek een uitdaging, voor zowel leerkrachten als lerarenopleiders. Het pilootproject organiseerde ook een schooloverstijgend lerend netwerk en een online traject met een ruimere groep geïnteresseerden, waarbij wetenschappelijke of praktijkgebaseerde kennis werd gedeeld en tijd werd vrijgemaakt voor gezamenlijke reflectie vanuit verschillende perspectieven. Deelnemers formuleerden randvoorwaarden voor flexibele professionalisering en adviezen voor effectieve inzet van lerarenopleidingen op diversiteit.