Omgevingsbewustzijn ontwikkelen met een digitale tool - Rijborz, Daphne; Veldhuis, Michiel (Tijdschrift voor Lerarenopleiders, 2024)
De eigen omgeving van leerlingen in het basisonderwijs is een zeer geschikte bron voor betekenisvol zaakvakkenonderwijs. Veel leerstof krijgt pas betekenis en wordt concreet voor leerlingen als ze zich realiseren dat deze leerstof ook te zien is in hun dagelijkse leven. Daadwerkelijk in die omgeving op onderzoek uitgaan vergt echter vaak een ingewikkelde organisatie voor de (aanstaande) leerkracht. Inzet van een digitale tool als StoryMaps kan een oplossing zijn. StoryMaps is een programma waarin de leerkracht of de leerlingen een verhaal kunnen vertellen dat opgebouwd wordt met tekst, digitale kaarten en andere multimediacontent. Op de Hogeschool IPABO stond de afgelopen twee jaar de volgende onderzoeksvraag centraal: Op welke wijze kan de inzet van StoryMaps bijdragen aan het omgevingsbewustzijn van studenten en leerlingen? Na enige opstartproblemen blijkt de digitale tool door het gebruik van kaarten en beeldvormers van de eigen omgeving een bijdrage te leveren aan betekenisvol leren voor zowel studenten als leerlingen. Door het gebruik van een kijkwijzer bij het ontwerpen van de StoryMaps is het omgevingsbewustzijn van de studenten toegenomen; in plaats van geen leerstof in de eigen omgeving zien, vinden ze het nu moeilijk om uit de vele onderwerpen te kiezen. Om het omgevingsbewustzijn van de leerlingen te vergroten is meer aandacht voor het verhaal in StoryMaps nodig en het formuleren van een eindopdracht.