Muziek en technologie combineren in het pabo-onderwijs: win-win - Findenegg, Reinhard; Hotze , Anna; Bakker, Margien (Tijdschrift voor Lerarenopleiders, 2025)
In deze studie wordt gekeken naar de integratie van muziek en technologie in het onderwijs aan pabostudenten. Met dit type vakgeïntegreerd onderwijs wordt gewerkt aan de kerndoelen voor muziek, maar ook aan de nieuwe kerndoelen voor digitale geletterdheid/technologie. Zowel op het gebied van muziek als op het gebied van technologie merken wij op onze pabo dat studenten weinig vakinhoudelijke kennis hebben en weinig zelfvertrouwen om nieuwe dingen te proberen. We zoeken naar mogelijkheden om studenten te stimuleren onderwijs te maken waarin zij gebruik maken van reeds aanwezige kennis en deze ook uitbreiden. In dit praktijkonderzoek werd aan vierdejaars pabostudenten een keuzemodule aangeboden waarbij ze werden uitgedaagd om muziek en technologie te combineren in een project voor hun stageklassen. Na een enthousiasmerende workshop konden de studenten kiezen uit een aantal mogelijkheden om het componeren van een muziekstuk te combineren met kennis van technologie die de muziek produceert. In de loop van de tijd bleken de studenten in staat om, aan de hand van vier opdrachten, zelfstandig een dergelijk project uit te voeren. De zelfstandigheid noopte de studenten tot samenwerking waarvan het succes afhankelijk was van aanwezige expertise in de groep. De noodzaak tot samenwerking verlaagde de drempel om hulp in te schakelen, wat de opbrengst een extra dimensie gaf. Daarnaast konden een aantal aanbevelingen voor dergelijke projecten worden geformuleerd.