Een afstudeerrichting Lezen op de pabo: Een sleutel tot betere leesvaardigheid in de klas - Boerma, Inouk; Smeets, José; Moggré, Rob (Tijdschrift voor Lerarenopleiders, 2025)
Het Nederlandse leesonderwijs staat al jaren onder druk door dalende leesvaardigheid en lage leesmotivatie bij kinderen. Om toekomstige leerkrachten beter voor te bereiden op het geven van effectief en motiverend leesonderwijs heeft Hogeschool IPABO in 2023/2024 de afstudeerrichting Lezen geïntroduceerd. Vierdejaarsstudenten die deze afstudeerrichting kiezen, verdiepen zich een jaar lang in de meest recente wetenschappelijke inzichten op het gebied van leesonderwijs en brengen deze in de praktijk tijdens hun (LIO-)stage op de basisschool. Ook het zelf lezen van recente jeugdliteratuur en het eigen leesplezier zijn belangrijke onderdelen van het onderwijsprogramma. Het vierde jaar wordt afgesloten met een praktijkonderzoek, waarbij studenten een relevante vraag in de eigen LIO-groep op het gebied van lezen onderzoeken. Dit praktijkonderzoek verwerken zij tot een artikel gericht op onderwijsprofessionals.