Over verschuivende blinde vlekken en de dilemma’s van linkse politiek in een postkoloniaal tijdperk

Author(s)

  • Eline Mestdagh Universiteit Gent

DOI:

https://doi.org/10.52024/tseg.13104

Abstract

‘Mijn beide ouders stammen uit een schippersgeslacht’. Met die enigszins onverwachte woorden start Jan Bremans ‘ten geleide’ bij zijn recente bundeling essays, uitgegeven onder de titel ‘Kolonialisme en Racisme’. Eerder dan een introductie van een duidelijk wetenschappelijk programma of een analytische inleiding op zijn werk, leest de 'ten geleide' als een intieme familiegeschiedenis, die Jan helpt zichzelf sociologisch te situeren in de inmiddels steeds diverser wordende Nederlandse samenleving. Die keuze getuigt van een sterk bewustzijn van de invloed van de eigen levensloop en ervaringen op de blik waarmee onderzoekers naar de wereld kijken. We kunnen, stelt Jan, subjectieve elementen waaronder ‘de herkomst en de klasse’ van sociale wetenschappers niet wegdenken wanneer we hun wetenschappelijke relaas proberen te begrijpen.

 

 

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

  • Eline Mestdagh, Universiteit Gent

    Eline Mestdagh is historica en werkt als doctoraatsonderzoeker aan de Vakgroep Geschiedenis van de Universiteit Gent. Tot haar interesses behoren de recente manifestaties van herinneringsactivisme gerelateerd aan slavernij en het koloniale verleden in Nederland en in België. In haar doctoraatsonderzoek onderzoekt ze hoe ideeën over de ‘juiste manier’ om met het koloniale verleden om te gaan tot stand komen en evolueren in de dynamische interactie tussen herinneringsactivisten en Belgische politieke en culturele instellingen. Sinds 2018 is ze één van de coördinatoren van het Gentse interdisciplinaire onderzoeksforum TAPAS/Thinking About the PASt. Ze is ook lid van het International Network for the Theory of History (INTH).

Published

2022-12-13

Issue

Section

Debate Article

How to Cite

Over verschuivende blinde vlekken en de dilemma’s van linkse politiek in een postkoloniaal tijdperk. (2022). TSEG - The Low Countries Journal of Social and Economic History, 19(3), 115-128. https://doi.org/10.52024/tseg.13104