Wat motiveerde je om docent te worden? Relaties met professionele betrokkenheid en vertrouwen in eigen kunnen bij beginnende en ervaren docenten in het voorgezet onderwijs.

Auteurs

  • M. Fokkens-Bruinsma
  • E. Canrinus

Trefwoorden:

Samenvatting

Dit onderzoek gaat in op de motivatie, de betrokkenheid en het vertrouwen in eigen onderwijsvaardigheden van docenten in het voortgezet onderwijs. De motieven van 1.177 beginnende, ervaren en senior-docenten zijn gecodeerd middels een aangepaste versie van de FIT-Choice Scale. Er is vervolgens gekeken naar relaties met betrokkenheid en vertrouwen in eigen kunnen. Het onderzoek laat zien dat beginnende, ervaren en seniordocenten niet verschillen in het belangrijkste motief om docent te worden. Verder blijkt dat beginnende docenten een lagere score behalen op continuerende betrokkenheid (het bewustzijn van de kosten van het verlaten van het beroep) dan ervaren en senior- docenten. Daarnaast verschillen docenten met verschillende motieven om docent te worden in hun affectieve betrokkenheid (positieve emoties richting het beroep) en normatieve betrokkenheid (een verplichting voelen om in het beroep te blijven). Verder blijken de motivatie om leraar te worden en onderwijservaring geen effect te hebben op het vertrouwen in eigen kunnen.

Downloads

Gepubliceerd

2023-05-08

Nummer

Sectie

Artikel

Citeerhulp

Wat motiveerde je om docent te worden? Relaties met professionele betrokkenheid en vertrouwen in eigen kunnen bij beginnende en ervaren docenten in het voorgezet onderwijs. (2023). Pedagogische Studiën, 88(1). https://testplatform.openjournals.nl/pedagogischestudien/article/view/14320