Overzicht van de empirische ontwikkelingspsychologie, deel 3: Sociale ontwikkeling en de ontwikkeling van de persoonlijkheid.

Auteurs

  • J.L. Linden der van

Samenvatting

Strikt genomen omvat het onderzoek naar de sociale en persoonlijkheidsontwikkeling een bonte verzameling van uitkomsten die verwijzen naar de ontwikkeling van de mens als uniek individu entegelijkertijd ook sociaal wezen. Een overzichtelijke presentatie van zo'n verzameling van gegevensvereist enige structurering. Koops en Van der Werffkiezen hiertoe, in het eerste hoofdstuk van het boek,vooral voor een historische ordening. Betoogdwordt dat het onderzoek naar de sociale ontwikkeling en de ontwikkeling van de persoonlijkheid aanvankelijk vooral beïnvloed is door ideeën uit de psychopathologie (in hoofdzaak Freud en zijnidentificatietheorie) en het behaviorisme (in hoofdzaak de sociale leertheorie van Bandura). Meer recent is vooral de nadruk op cognitieve en biologische aspecten en determinanten van de sociale enpersoonlijkheidsontwikkeling merkbaar.

Downloads

Gepubliceerd

2023-08-15

Nummer

Sectie

Artikel

Citeerhulp

Overzicht van de empirische ontwikkelingspsychologie, deel 3: Sociale ontwikkeling en de ontwikkeling van de persoonlijkheid. (2023). Pedagogische Studiën, 67(5). https://testplatform.openjournals.nl/pedagogischestudien/article/view/15354