Verslag van de conferentieover de relatie tussen micro-en macro-benaderingenin de onderwijssociologie teTel-Aviv (15-17 april 1985)

Auteurs

  • P. Eeden den van

Samenvatting

Men maakt in de sociologie van het onderwijswel een onderscheid in de micro en de macrobenadering. De microbenadering is gericht op de individuele leerling en betreft bijvoorbeeld de vraag in hoeverre motivatiekenmerken van een leerling van invloed zijnop zijn of haar studieprestatie. Voor het antwoord op deze vraag kan men te rade gaanbij diverse theorieën; één daarvan is de'prestatiemotivatietheorie' die verklaartwaarom de leerlingen met een lage motivatietot leren in het nadeel zijn in vergelijking metde leerlingen met een hoge motivatie. De macrobenadering is gericht op de samenlevingals geheel en betreft bijvoorbeeld de vraagwelke functies het onderwijs heeft voor demaatschappij. Het antwoord op een dergelijke macrovraag wordt bijvoorbeeld gegevendoor de 'reproduktietheorie', die inhoudtdat het onderwijs ertoe dient om aanwezigemaatschappelijke verhoudingen te latenvoortbestaan.

Downloads

Gepubliceerd

2023-08-16

Nummer

Sectie

Artikel

Citeerhulp

Verslag van de conferentieover de relatie tussen micro-en macro-benaderingenin de onderwijssociologie teTel-Aviv (15-17 april 1985). (2023). Pedagogische Studiën, 63(5). https://testplatform.openjournals.nl/pedagogischestudien/article/view/15674