Vroegtijdige herkenning van problemen in de ontwikkeling van kinderen. - Constructie en toepassing van de Denver Ontwikkeling Screeningtest.

Auteurs

  • J. Rispens

Samenvatting

In dit boek brengen Cools en Hermanns verslag uit van hunpoging de door Frankenburg en zijn medewerkers aan heteinde van de zestiger jaren ontwikkelde Denver Developmental Screening Test voor de Nederlandse situatie tebewerken. Doelstelling van een dergelijke test is een rol tespelen in het proces van vroegtijdige onderkenning vanontwikkelingsachterstanden: uiteraard speelt de gedachte,dat signalering en preventie a;in elkaar zijn gerelateerd,daarbij een rol. Ook de gegevens uit het valideringsonderzoek stemmenniet hoopvol. Een centra;il probleem hierbij is natuurlijk,dat crossvalidering nauwelijks mogelijk is, omdat redelijkbetrouwbare en valideinstmmenten ter bepaling van hetontwikkelingsniveau niet voorhanden zijn. C. en H.hebben zich erg veel moeite ten aanzien van de valideringvan hun instrument getroost: ze relateren de D.O.S.

Downloads

Gepubliceerd

2023-08-16

Nummer

Sectie

Artikel

Citeerhulp

Vroegtijdige herkenning van problemen in de ontwikkeling van kinderen. - Constructie en toepassing van de Denver Ontwikkeling Screeningtest. (2023). Pedagogische Studiën, 54(5). https://testplatform.openjournals.nl/pedagogischestudien/article/view/16475